Tips

Neem iemand mee bij uw bezoek aan de oogarts. Twee horen en onthouden meer dan één.

Maak van tevoren een lijstje met vragen die u wilt stellen. Zorg dat u pen en papier meeneemt om de antwoorden op te schrijven.

Beperk het aantal vragen tot maximaal 3. Hoe meer vragen u stelt, hoe minder tijd er overblijft om uw ogen te onderzoeken en grondig antwoord te geven op uw vragen. Bedenk dus van tevoren welke vragen voor u écht belangrijk zijn.

Verdiep u van tevoren in uw oogaandoening en in onderzoeken en behandelingen die u kunt krijgen. Kijk hiervoor bij Thuisarts.nl (initiatief van het Nederlands Huisartsen Genootschap), de Oogvereniging, het NOG (de beroepsvereniging van oogartsen).

Stel vragen aan de oogarts die specifiek voor u relevant zijn. Met algemene vragen over oogproblemen, onderzoeken en behandelingen kunt u terecht bij de Ooglijn: 030-2945444 of ooglijn@oogvereniging.nl.

Zet voor uzelf op een rij hoe het met uw ogen gaat sinds uw vorige bezoek aan de oogarts (indien van toepassing).

Neem uw zonnebril mee. Mogelijk krijgt u namelijk oogdruppels die uw pupil verwijden. Hierdoor kunt u een aantal uur last hebben van licht en minder scherp zien.

Regel vervoer om na afloop van de afspraak weer naar huis te gaan. Als u oogdruppels krijgt die uw pupil verwijden dan is het niet aan te raden om zelf auto te rijden.

Neem een actueel overzicht mee van de medicijnen die u gebruikt.

Komt u er niet uit met uw oogarts? Overweeg een second opinion.

Wilt u het gesprek met de oogarts opnemen? Dat kan. Overleg het wel eerst met de arts.

Deze tips gelden als u voor de eerste keer naar de oogarts gaat, maar ook voor volgende afspraken.

Meer informatie over waarom het belangrijk is met uw arts in gesprek te gaan vindt u op 3goedevragen.nl en begineengoedgesprek.nl.